Seeds of Deceit selected for the prestigious IDFA festival

website_MG3.jpg

Hoofdpersoon in deze tragedie van Griekse omvang is de inmiddels overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw met zijn eigen sperma talrijke vrouwen bevruchtte. Ongevraagd, dat wel: want geen van de vrouwen die zich tot zijn kliniek wendden om kunstmatig geïnsemineerd te worden, had de gevierde spermadokter zelf als zaaddonor gekozen. 

In haar opvallend mooi vormgegeven afstudeerfilm combineert Miriam Guttmann interviews met twee moeders en hun met Karbaats zaad verwekte nakomelingen met gestileerde ensceneringen en beeldfragmenten van de enthousiaste arts. Hoezeer Karbaat heeft ingegrepen in al die levens laat zich voelen in de soms hartverscheurende getuigenissen. Onder alle woede, verdriet en onbegrip schuilt echter ook nieuwsgierigheid: wie was toch die man die met zijn godcomplex van hier tot Tokio en reageerbuisjes vol goede bedoelingen alle ethische grenzen zo verbijsterend overschreed?

read more

Seeds of Deceit at Jinek (1 million views!)

website_MG5.jpg

Een aangrijpende documentaire over de ‘kinderen van Karbaat’

Vorig jaar overleed vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Kort na zijn dood werd bewezen dat hij meerdere vrouwen in zijn kliniek had bevrucht met zijn eigen zaad. Ondertussen weten meer dan 40 kinderen dat ze een kind van Karbaat zijn en de teller staat nog niet stil. Miriam Guttmann, student aan de Filmacademie Amsterdam, maakte er een aangrijpende documentaire over: Het Zaad van Karbaat. Joey Hoofdman en Marsha Elvers zijn kinderen van Karbaat en zitten bij ons aan tafel.

read more

De Volkskrant over Het zaad van Karbaat

Schermafbeelding 2018-07-02 om 09.34.57.png

Jonge makers van de Filmacademie over hun eindexamenfilms

82 afgestudeerden van de Filmacademie presenteren deze week hun kortfilms in filmmuseum Eye. De Volkskrant sprak de jonge makers van een aantal hoogtepunten.

Miriam Guttmann (23), regisseur van Het zaad van Karbaat, een opvallend gestileerde en confronterende documentaire over de vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, die stiekem vrouwen bevruchtte met zijn eigen zaad. Winnaar van de VPRO Documentaireprijs. Louka Hoogendijk (24), production designer van Het zaad van Karbaat en van het vader-dochterdrama Tot het einde van de wereld (winnaar van de KNF-prijs van filmcritici).

lees hier het hele artikel

 

Het zaad van Karbaat bij Linda Nieuws

DOCHTER VRUCHTBAARHEIDSARTS JAN KARBAAT: 'IK KREEG INEENS 43 HALFBROERS EN ZUSSEN'

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat verwekte in het geheim meer dan veertig kinderen in zijn eigen kliniek. Daar is nu een documentaire over gemaakt: ‘Het zaad van Karbaat’. 

Twee van Karbaats kinderen waren gisteren te gast in Jinek om te praten over wat die wetenschap met hen doet.

HET ZAAD VAN KARBAAT

Vorig jaar overleed Jan Karbaat. De vruchtbaarheidsarts bleek tientallen vrouwen met zijn eigen zaad te hebben geïnsemineerd, en er lopen inmiddels meer dan veertig kinderen van hem rond. Miriam Guttmann maakte er de documentaire Het Zaad van Karbaat over, waarin ze met een deel van zijn zonen en dochters praat. Marsha Elvers en Joey Hoofdman vertellen over het moment dat ze erachter kwamen dat ook zij nazaten van de omstreden arts zijn.

Lees hier het hele artikel