Publicatie Het zaad van Karbaat

Vorig jaar werd bekend dat wijlen vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat in de jaren tachtig en negentig zijn eigen sperma gebruikte bij het insemineren van vrouwen die bij hem kwamen voor een donorkind. Filmmaakster Miriam Guttmann (23) keek voorbij de sensatie: hoe heeft die wetenschap de levens van de kinderen en moeders op zijn kop gezet?

Lees hier het hele artikel

Het zaad van Karbaat bij Linda Nieuws

DOCHTER VRUCHTBAARHEIDSARTS JAN KARBAAT: 'IK KREEG INEENS 43 HALFBROERS EN ZUSSEN'

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat verwekte in het geheim meer dan veertig kinderen in zijn eigen kliniek. Daar is nu een documentaire over gemaakt: ‘Het zaad van Karbaat’. 

Twee van Karbaats kinderen waren gisteren te gast in Jinek om te praten over wat die wetenschap met hen doet.

HET ZAAD VAN KARBAAT

Vorig jaar overleed Jan Karbaat. De vruchtbaarheidsarts bleek tientallen vrouwen met zijn eigen zaad te hebben geïnsemineerd, en er lopen inmiddels meer dan veertig kinderen van hem rond. Miriam Guttmann maakte er de documentaire Het Zaad van Karbaat over, waarin ze met een deel van zijn zonen en dochters praat. Marsha Elvers en Joey Hoofdman vertellen over het moment dat ze erachter kwamen dat ook zij nazaten van de omstreden arts zijn.

Lees hier het hele artikel

De Volkskrant over Het zaad van Karbaat

Schermafbeelding 2018-07-02 om 09.34.57.png

Jonge makers van de Filmacademie over hun eindexamenfilms

82 afgestudeerden van de Filmacademie presenteren deze week hun kortfilms in filmmuseum Eye. De Volkskrant sprak de jonge makers van een aantal hoogtepunten.

Miriam Guttmann (23), regisseur van Het zaad van Karbaat, een opvallend gestileerde en confronterende documentaire over de vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, die stiekem vrouwen bevruchtte met zijn eigen zaad. Winnaar van de VPRO Documentaireprijs. Louka Hoogendijk (24), production designer van Het zaad van Karbaat en van het vader-dochterdrama Tot het einde van de wereld (winnaar van de KNF-prijs van filmcritici).

lees hier het hele artikel

 

De Filmkrant over de eindexamenfilms

Lichting 2018: Filmacademie

Enkele afstuderende studenten aan de Nederlandse Filmacademie laten een eigen stem zien, maar lichting 2018 heeft geen enorme uitschieters.

Frans Weisz ontving afgelopen maandag een lintje: Officier in de Orde van Oranje-Nassau. "Ik ben best koningsgezind, maar ik weet niet eens of dit hoog of laag in rang is!" Hij kreeg de onderscheiding overhandigd tijdens de vertoning van de afstudeerfilms van de Nederlandse Filmacademie, die nog deze hele week in EYE te zien zijn. Weisz was namelijk ooit de eerste student: "Ik heb nog helpen verhuizen."

lees hier het hele artikel

Ravage Webzine over de eindexamenfilms

Filmacademie Lichting 2018

Met trots presenteren de afstuderende studenten van de Nederlandse Filmacademie hun zwaar bevochten projecten. Ietwat somber ogen zowel de fictiefilms als documentaires. Zoekende en gekwelde personages worstelen in een donkere wereld. Lichtvoetige komedies zitten er niet tussen dit jaar.

lees hier het hele artikel